Proiectul cultural ”Ion Mincu, reper in arhitectura romaneasca”

Asociația Istoria Artei desfășoară în perioada 15-31 ianuarie 2017 proiectul cultural „Ion Mincu, reper în arhitectura românească”, anul acesta sărbătorindu-se 165 de ani de la nașterea arhitectului.

Asociația Istoria Artei prezinta zilnic pe arhivaionmincu.blogspot.ro o serie de documente referitoare la viața și activitatea sa, rodul cercetării la Arhivele Naționale ale României, dar și în presa de epocă. Asociatia isi propune astfel să faca accesibile marea majoritatea a documentelor care ar putea fi utilizate în vederea elaborării unor studii sau chiar a unei atât de necesare monografii dedicate arhitectului. Interesul general pentru arhiva sa online a depășit în primele zile 2600 de vizualizări unice.

În perioada următoare va fi realizata și o broșură cu principalele date din biografia lui Ion Mincu, informații despre clădirile realizate sau proiectate în țară, instrument util în organizarea ulterioară de tururi ghidate sau plimbări pe cont propriu.  Se doreste atat readucerea în atenția publicului larg a personalitatii și creației sale, cat si tragetrea unui semnal de alarmă asupra stării precare a unor monumente istorice sau construcții proiectate de Ion Mincu.

Vineri, 27 ianuarie, începând cu ora 11:00 va avea loc conferința „Arhiva Ion Mincu”, susținută de istoric de artă dr. Oana Marinache, în cadrul seriei „Povești din București”, organizate de Arhivele Naționale ale României și Caru’ cu Bere (str. Stavropoleos nr. 5).

Marți, 31 ianuarie, vă invităm la sediul Ordinului Arhitecților din România, din strada Arthur Verona nr. 19, la un scurt tur ghidat al Casei Mincu (18:30) organizat de istoric de artă dr. Oana Marinache, la conferința dr. arh. Ruxandra Nemțeanu despre „Ion Mincu și Școala de Arte și Meserii” (19:00) și la evenimentul de lansare a broșurii (19:30), care va fi distribuită gratuit tuturor participanților. Broșura va fi transmisă ulterior și la Sinaia, Galați, Craiova, Constanța, Focșani și Valea Călugărească.

Echipa proiectului: istoric de artă dr. Oana Marinache, dr. arh. Ruxandra Nemțeanu, Cristian Gache, Sorin Mircea Vasilescu, Alina Havreliuc, Lucia Morandini, Roxana Alina Istudor

Proiectul cultural este realizat în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Ordinul Arhitecților din România și Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2017.